vineri, 23 octombrie 2009

Cronica de imprumut editia a 2 - a

Trupa vocal-instrumentala de doua voci si...hai ca stiti si voi, Tapinarii pe numele lor, a reusit sa stranga un numar impresionant de oameni pe metru patrat. Poate e de vina faptul ca a inceput scoala si studentii s-au adunat de prin Vami, poate ca atmosfera generala a orasului de otel e propice fanilor trupei sau poate, si cel mai plauzibil, sarmul mai nou autointitulatilor "trubaduri ai dragostei" a dat roade. Si sa fim seriosi daca se poate, care intelectual nu gusta autoironia si umorul sarcastic?

Seara a inceput cu niscaiva probleme tehnice, rezolvate urgent insa de maestrii ceremoniei care nu au nevoie de prezentari din partea unei cronici de imprumut. A deschis seara un trio celebru format din Mysha, Teddy si Johnnie ce au cantat "trei bucati de piese".

Cei doi Tapinari (si nu, nu sunt cei de pe Discovery, sunt cei originali) si-au inceput spectacolul cu piesa "Du-te naibii". Ordinea la ceea ce a urmat nu mai conteaza ca oricum nu s-a respectat niciun playlist (mi-a soptit o pasarica). Cert este ca cei doi au readus in fata noastra si piese pe care nu le-au mai cantat de mult timp in concerte, ceea ce a bucurat fanii adunati la concert, care au dovedit ca nu au uitat nici piesele mai vechi, fredonant fiecare cuvant.
Pentru ca sunt o cronica de imprumut si am voie sa fiu subiectiva (dupa niste reguli pe care eu le-am impus) piesele de rezistenta ale acestui concert au fost: Si zeii, Pescarus, Embargo pe creier, Pentru voi, Procust, Procust si Procust. S-a mai cantat Sunt fericit, Cucu, Esti frumoasa dar te strica fata, Piesa serioasa, Puiul paranoic, Suturi, Doi bani, Tricileta, Unde esti, Coveisme etc.
Pentru ca la partea Coveisto-Tanasista isi permit sa cante ce vor ei, Tanase a ales sa cante un cover si anume Diamond Ring, in cinstea faptului ca este proaspat. Proaspat insurat that is.
Micile tachinari si poante intre cei doi nu au lipsit nici de aceasta data. Ca a fost vorba de clasicele povesti, piesele "celebre" parodiate sau de faptul ca la un moment dat Tanase nu si-a dat seama ca se aude si i s-a adresat lui Covei:"Pisi, ce cantam?". Aceste momente au starnit zambete si hohote de ras printre fani.
Pacat insa ca unii oameni nu isi dau seama ca daca vorbesc tare in timpul cantarii se aude infernal pe scena ceea ce poate cauza enervarea artistilor. Si daca artistu' e nervos nu e bine. Bine ca unii isi dau seama la timp.
Ca de obicei (mi s-a intamplat la nu stiu cate concerte) cand era momentul mai in forta, adica finalul glorios cand volumul pare dat la maximum si lumea aplauda, au aparut zanele tigarilor. Stiti voi, fetele acelea imbracate cam indecent pentru ce promoveaza. Si au intrerupt momentul de fericire cu textul "Sunteti fumatori?". Noi toti fiind cu tigarile aprinse. "Ce tigari fumati?". Noi toti avand pachetele de Pall Mall pe masa. si dupa raspunsurile evidente ne-am facut cu cate doua pachete de slimsuri de caciula.
Revenind la spectacol, Tapinarii au pus un picior jos, apoi l-au retras, pe motivul "stim ca oricum ne chemati la bis, asa ca nu ne mai dam jos ca de la o varsta e mai greu cu sus-jos, sus-jos", moment de asemenea gustat de public.

Tragand linie: vreo suta de minute de muzica vesela, serioasa, optimista, depresiva, poante si zambete.

Dupa incheierea spectacolului tapinaresc a inceput seara de folkareala. Cu Mysha, Teddy, Johnnie s.a.
S-au prezentat si "prospaturi" si anume o trupa formata din doi baieti, numita Abis. Au cantat trei piese dintre care una compozitie proprie ce a avut mare succes. Vocalul primeste un plus din partea noastra pentru caldura din voce si placerea cu care canta. Chitaristul primeste un minus pentru faptul ca la “Tears in Heaven” a tinut-o mai toata piesa ciupind o coarda. Urat!
Momentul de promovare a noilor talente sau antitalente a fost intrerupt de Johnnie care a chemat pe scena vocalul trupei Semne, adica acelasi Adrian Tanase a urcat pe scena alaturi de Mysha si au cantat Creep (Radiohead), Seductie (Directia 5), Ain't No Sunshine (mai multi:)).
A mai urmat o trupa de prospaturi cu acelasi chitarist de care mentionam mai sus, dar insostit de alt vocal. Momentul a fost net inferior celui dintai, insa nimic fals care sa zgarie urechea.
A fost invitata pe scena si Cristina Andries a carei voce inconfundabil de placuta a bucurat zecile de oameni prezenti.
Ora tarzie si-a spus cuvantul si m-am retras multumita acasa. Spun multumita cand de fapt ar trebui sa spun fericita pentru ca a fost o seara din aceea care te unge pe suflet si te face sa uiti ca tara arde, ca locuri de munca nu sunt si ca din pacate nu prea se intrevad perspective.

In speranta ca ati reusit sa cititi pana la sfarsit,
Ma inclin in fata celor civilizati!
Cronica de imprumut

7 comentarii:

Vlad spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Ioana Tanase spunea...

Cineva care nu face cronici de obicei si care s-a obosit sa faca in asa fel incat sa apara ceva despre eveniment pe blog.

Tanase spunea...

si de ce e ma rog porcarie???

Vlad spunea...

nu a fost nimic personal... nu am stiut cine a scris,am avut impresia ca a scris altcineva, drept urmare am interpretat gresit niste cuvinte ... greseala mea, nu am vrut sa jignesc pe nimeni, imi cer scuze ...

tanase spunea...

ok. da . bine:)

Mihai spunea...

a fost o seara superba si-a fost asa ciudat c-am vazut-o descrisa de altcineva.
Pentru ca n-am vazut si simtit decat scena si tot ce s-a intamplat pe ea, chiar am avut senzatia c-am fost singur acolo. Sper sa nu fie singura seara de genul asta..chapeau bas

xyz spunea...

Frumos scris. Am citit tot.
Te asteapta un "premiu" pe blogul meu http://xyz-ai.blogspot.com