marți, 2 septembrie 2008

Iron City Versus Utopia

Folk Frate e acelasi. Serios. Tot Mysha, Teddy si Johnnie Macelaru'. E drept, Teddy e pe la mare, dar de saptamana viitoare se intoarce. Mai departe. Tot Dragos Boeru, din cand in cand Alina Zaharia, Nico (in utopia canta cu verisoara ei si anume Dora si se numeau "Primaverile"). Tot Folk Frate ne numeam, pe afish tot 21:13 scria. Singura diferenta evidenta este ca eu veneam acolo de pe la 6 si puneam muzica Folk. Acum pune Bodi ceva muzica, si uneori nu e Folk. OK. Recunosc. La Utopia eram chiar foarte impotriva cantecelor care nu sunt Folk. Si acum cantam ceva mai electric, si cantam si piese in engleza, si cantam si piese in romana mai rock.
Cineva mi-a zis zilele trecute: "Omul vine acolo sa asculte Folk. Daca avea chef de rock se ducea in alta parte. Faceti alta seara in care cantati ce vreti voi, dar daca miercuri e Folk Frate, cantati Folk."

Intrebarea mea pentru voi este:
Continuam cu Folk Frate Iron City style, sau ne intoarcem la origini, la folk-ul din Utopia?

Pentru mine, asa cum spuneam si mai sus, FOLK FRATE e acelasi.


MYSHA

12 comentarii:

Anonim spunea...

FolkFrate este in Iron City.
Utopia a fost, s-a dus s-a trecut la altceva.Publicul a fost mereu consultat si destul de bine intretinut dupa parerea mea.
Odata cu Iron City a prins un suflu nou si FolkFrate care a mai crescut si el. S-a maturizat si schimbat odata cu oamenii de acolo.
O schimbare in urma 'votului' ar fi fortata si daca se face ceva din obligatie si nu mai este din suflet, nu mai avem nici PMS.
Ceea ce ar fi trist.

Anonim spunea...

bun, deci mergem pe PMS in continuare. Alte pareri?

Onixa spunea...

E bine ca la seara denumita Folk frate sa fie folk in cea mai mare masura....Asa zic eu. Ca seamana cu Utopia sau ca mai stiu eu ce alte seri mi se pare mai putin relevant. Dar daca seara se cheama Folk frate vin oameni care vor sa asculte Folk. Puteti denumi seara Musica frate si atunci e clar pentru toata lumea. Nu mi se pare ca a canta Folk la o seara Folk frate inseamna intoarceri in trecut sau ceva fortat. Exista o gramada de curente in Folk si o groaza de posibilitati si o multime de tineri ce merita promovati. Si canta folk. Si e oki. Partea buna a acestor seri este faptul ca sunt oameni ca Dragos sau Alina sunt invitati sa cante si muzica lor devine din ce in ce mai cunoscuta. Daca greii folkului prefera melodiile vechi si sunt inchisi la nou macar la o seara folk frate poti asculta tineri cantand la chitara si asta imi place si pentru asta vin la astfel de seri. Dar eu fac parte dintr=un pulbic ceva mai conservator...Va pup cu drag si dor si ne vedem miercuri in IRON CITY :P

mushu's blue world spunea...

hmmm... Poate ca nu ne numim chiar conservatori, poate un cuvant mai frumos este traditional. Unii dintre noi inteleg altfel folk-ul, venim sa ascultam folk... O seara numita folk frate ne spune ca vom asculta asa ceva... Da, intr-adevar sunt de parere ca pentru alte genuri muzicale ar trebui sa existe alte seri... Sau, cum spunea si Onixa, in cazul in care se opteaza pentru continuarea in aceasta formula sa se numeasca altfel. In acest fel, noi traditionalistii, vom sti la ce sa ne asteptam. Ni se reproseaza in anumite momente ca nu suntem atenti, ca nu aratam respect fata de cei de pe scena... Poate daca am fi in deplina cunostinta de cauza asupra a ceea ce se intampla am fi si noi mai intelegatori.

Anonim spunea...

Punctul meu de vedere este acela ca serile FolkFrate reunesc, intr-un fel, o "generatie" care a inceput in Preoteasa si prin festivalurile de diverse genuri (folk sau... Festivalul de Muzica Tanara). Desigur, imi veti judeca opinia prin prisma muzicilor pe care le cant, dar imi asum acest risc. Eu cred ca muzica folk a devenit "muzica tanara" si ca festivalul pastorit pana nu de mult de Alifantis in Delta nu s-a numit "de folk" dintr-un motiv bine intemeiat. Cred ca Mysa si compania la asta s-au gandit prin FolkFrate...Cred ca de aceea barul e neincapator in fiecare miercuri. "Ce să însemne folkul? Un om cu o chitară? Asta s-ar putea să însemne şi bluesul. Un om care îşi cîntă propriile compoziţii? Şi la blues se întîmplă lucrul ăsta. Folk este destul de apropiat de folclor... Să fie oare nevoia de cultură a unor oameni care şi-au pierdut calitatea de ţărani şi n-au dobîndit-o încă pe cea de orăşeni? Să fie o întoarcere la origini, pentru că în antichitate versurile erau spuse acompaniate de un instrument, ceea ce se numeste melopeea? Folkul să însemne numai cîntecele de prostest? O melodie populară cu autor cunoscut? Cine ştie?! S-ar putea să însemne toate la un loc..." Florian Pittis.

Onixa spunea...

Pana la urma asa e ce inseamna Folk? Cred ca fiecare are interpreatarea lui si in fond fiecare alege cand sa stea si cand sa plece....Stefane multa vreme a trecut de cand nu te-am auzit. Te salut cu drag.

Anonim spunea...

Nu cred ca este nevoie sa apelam la 'Avocatul Poporului'.
Nu arata nimeni cu degetul pe nimeni si nici nu trebuie sa dam o definitie universala a folk-ului. Pentru unii inseamna 'PMS' pentru altii 'ABC, etc.
Atata timp cat oamenii se simt bine si nu sunt constransi sa intre in niste tipare miercuri seara in Iron City...avem FolkFrate.

Anonim spunea...

OK, poate sunt unii oameni care au identificat initial FolkFrate cu Utopia (sau ce se intampla acolo, mai degraba). Numai ca acum, pentru altii, FolkFrate inseamna IronCity. Eu, personal, agreez varianta actuala a serii, cu PMS-ul ei cu tot, cu "electricismele" ei cu tot, cu oamenii frumosi de pe scena. Eu zic sa ne vedem sanatosi si in alte miercuri la FolkFrate in IronCity.

Cristina Andrieş, spunea...

FolkFrate ar trebui să curgă pur şi simplu, să fie "fluent", natural şi cred că un vot în direcţia asta nu ar face altceva decât să funcţioneze ca o întrerupere.

Îmi plac serile de miercuri atâta timp cât există o doză sănătoasă de firesc în ceea ce se întâmplă acolo, iar până acum l-am regăsit de fiecare dată. Nu văd de ce aş raporta parţile "mai rock" sau "mai blues" ale cântării la cantitatea de folk "consumată", în condiţiile în care balanţa nu ar fi atârna cu mult mai greu în nici o parte, iar, personal, combinaţia de genuri îmi dă o stare generală de bine.

Părerea mea! :)

Anonim spunea...

Eu una nu stiu ce a fost in Utopia dar dupa supusele lui Mysha io simt ce a fost acolo. Parere mea e k e foarte fain ce se intampla la FolkFrate nu as vrea sa se schimbe nimik din serile de Folk. Vin cu gandul in fiecare miercuri si cu emotia de a nu sti ce se intampla. E magic si frumos. eu una vreau sa ramana cum a fost si pana acum. e si PMS si sunt trista cand se termina seara si astept cu nerabdare miercurea viitoare. Ne vedem maine cu aceleasi forte, aceleasi cantece si atmosfera....

Anonim spunea...

ca raspuns la acest post as cita niste versuri dintr-o veche melodie:

daca sufletul tau intelege
de la rock pan' la imnuri si rugi
te salut tineret in adidasi,
te salut, generatie-n blugi!

deci, da. la folk frate vreau si pot sa ascult si folk a la baniciu si rock cantat de mysha si tanase si ceva cu iz popular cantat de johnny (bucovina, la calu balan, etc).

P.S. Mi-a placut George, de miercurea trecuta. Mai chemati-l.

Zânu' spunea...

Utopia, un nume cu iz de trecut (din pacate ar spune unii). Am trait si perioada Utopia, perioada in care niste baieti cantau la chitara intr-un oarecare club din Bucuresti. Erau niste baieti care se simteau bine cantand folk.
Iron City, prezent, aceiasi baieti care se simt la fel de bine cantand folk, rock, folclor. Numitorul comun este:"baieti care se simt bine cantand". Lucrul acesta se vede si mai ales se simte, este o stare molipsitoare. Muzica este sunet, sunetul este vibratie iar vibratia venita de pe scena este pe aceeasi lungime de unda cu vibratiile emise
de persoanele care coexista pentru cele cateva ore sub acelasi acoperis. In acest tip de interactiune nu publicul trebuie sa dicteze muzica, ci muzica trebuie sa isi aleaga publicul.
Cine vrea Stare, sa vina miercuri in Iron, cine vrea muzica la comanda -> www.winamp.com
Cu respect, ma inclin si ma recomand; simplu: Zânu'....