luni, 1 iunie 2009

Opinie.....

intai de toate, FolkFrate este o comunitate de prieteni ce impart aceleasi pasiuni. ca-i vorba de muzica (orice fel de muzica), timbre, motoare, munte, mare, fotografie, toate sunt la comun, "pe limba tuturor" si pe scena si in afara ei. da, ce se intampla acolo este o cantare ca intre prieteni... dar nu e numai atat. nu pentru mine, cel care ia parte la ea asa cum poate - cel putin.

FolkFrate inseamna PMS. poezie, muzica, suflet - astea sunt ingredientele celei mai bune seri de cantat din Bucuresti la ora asta, zic eu. nu, nu e doar folk, insa daca ceea ce intelegeti voi prin "folk" sunt cantece de munte.. presupun ca sunt destule seri care va pot implini setea. cat despre Folk Frate... acolo-si canta Boeru folkurile lui domoale, trupa Verde vine cu folkul de munte al Karmei, Teddy ne canta de Olarasu, Mysha si Johnnie povestesc de Bucovina sau tin in viata piese ale unor "Mar Verde" de care mi-e dor, Alina Manole ne zice si ea din cand in cand de prietenul invizibil. Alina Zaharia povesteste si ea in "litere mici", tot cu aroma de folk. Nico descrie "campuri aurii", Cristina canta rar, dar bine propriile piese si mai sunt si eu prin preajma, cu aplecare sanatoasa spre reggae, dar si cu piesele mele sau cu cate un Andries pe portativ. este destul folk, si inca pentru toate gusturile.

disputa despre "ce e si ce nu e" folk a inceput sa-mi faca greata. folkul inseamna text cu mesaj (nu neaparat protestatar, by the way) sprijinit de o linie muzicala adecvata. folk sunt si "July Morning", "Stairway to heaven", la fel ca si "Arsura", "Hai dihai" ori "Copacii fara padure". totul este, pana-ntr-un capat, o chestiune de punct de vedere, de alegere. e "ceea ce-ti place".

da, la FolkFrate, cei de pe scena sunt aproape mereu aceiasi. de ce? pentru ca noi, cei de acolo, am inceput sa cantam impreuna din start. intai la cenaclul de la Preoteasa (unde se canta, in linii mari, aproape la fel, by the way), apoi prin festivaluri si pe diverse alte scene, ne-am cunoscut si indragit unul pe altul si acum ramanem impreuna si in spatiul care a ales sa ne adopte. scena e mereu deschisa "prospaturilor" - cati dintre voi, cei care va semnati curajos "anonim" ati urcat vreodata pe scena sa cantati? si cati dintre voi ati facut-o fara curajul alcoolului, cantand altceva decat "amintire cu haiduci" si "in umbra marelui urs"?

ne ceri profesionalism? ofera-ne si tu asta, alegand sa bei cu moderatie, sa nu versi sticlele pline pe jos cu zgomot, cata vreme cantam. alege sa fumezi mai putin si sa vorbesti mai incet, cata vreme se canta. alege sa asculti si cand iti cantam un cantec lent - "ia coceanu'" sau "persephona" sunt doar o parte din ce stim canta. alege sa dai un click pe linkurile din blogul asta ca sa vezi ce canta oamenii si in afara scenei - poate-ti place. alege sa te implici mai mult, cerand din public un cantec sau altul ori scriindu-ti mai des parerile aici, sa le aflam si noi.

accesul la serile de miercuri este liber, la fel si exprimarea celor din fata scenei. desigur, noi nu suntem de ajuns - de aceea exista si alte seri, alte abordari ale muzicii, alte tentatii. inainte sa dai cu piatra, insa, aminteste-ti ca FolkFrate e o comunitate de prieteni ce-si impart bucurii, tristeti, alcool si nu in ultimul rand cantece.



Stefan Tivodar

16 comentarii:

Oana P. spunea...

Merg la serile de miercuri destul de des, saptamana impartindu-se in partea de dinainte si partea de dupa Iron. Ma intorc mereu, pentru ca se canta cu suflet. Desi ai fi tentat sa spui ca e acelasi lucru de fiecare data, nu e. Chiar daca uneori muzica e prea tare sau e prea mult fum de tigara(la care recunosc ca am contribuit si eu) sau se vorbeste prea tare, lumea se simte bine cantand sau ascultand.
Sunt mereu persoane noi, dar nu cred ca ar fi o problema faptul ca cea mai mare parte din public e constanta- publicul se selecteaza singur, ce se canta miercurea nu este agreat de oricine.
Oricum, imi place polemica, era prea liniste.

Sorin spunea...

Si iata ce polemica minunata (as putea spune, chiar, cata frustrare) produc niste opinii diferite de restul turmei... niste opinii poate nu tocmai intemeiate, dar care, categoric, nu ridica in slavi.
Ce sa spun... banuiam ca sunteti obisnuiti sa primiti numai comentarii de ridicat in slavi, dar nu ma asteptam sa nu fiti pregatiti sa primiti si alte opinii, nu tocmai de lauda. Ce faceti voi aci o fi bine pentru multa lume, dar nu inseamna neaparat ca e si perfect.
Iar daca nu va convine sa primiti si opinii de dezamagire, sau care nu va lauda in nici un fel (dar care ar putea fi oleaca constructive), atunci moderati comentariile si postatile decat pe cele care va convin.
Sincer acum, nu v-ati plictisit de aceeasi gargara de la aceleasi persoane care nu rateaza nici o ocazie sa se numere printre comentatori, cu vesnicele "folck frate = PMS"... sau vesnicele persoane care dupa fiecare seara de miercuri, marturisesc emotionate ca "o asemenea seara n-au mai trait de mult"?

Aceste comentarii se pare ca va intuneca privirea si va fac sa va vedeti perfecti. As vrea insa, daca s-ar putea, sa va priviti odata si din partea cealalta a scenei... sa nu fiti "aburiti" ca sa vi se para totul "perfect" ci sa vedeti si lipsurile. Caci loc de mai bine, e suficient. Credeti-ma! :)
Sau puteti sa va multumiti cu vesnicele laude, de la aceleasi vesnice persoane si sa ramaneti la fel cum sunteti acum.

P.S. iar descrierile serilor din Iron, au un caracter interesant: se aleg din cele trimise, cele mai "frumoase". Dar ce inseamna cele mai frumoase, din punctul vostru de vedere, al celor care le alegeti, mai ales ca sunt despre voi?
Nu inseamna cumva cele care "va lauda cel mai mult"?

Johnnie spunea...

Sorine , sa nu crezi cumva ca noi ne credem cei mai buni... Tot ce facem noi la FOLK FRATE , din punctul meu de vedere , este sa incercam sa ne simtim bine ! Poate ca nu intotdeauna reusim sa va binedispunem... Si oricum nu am avut niciodata impresia ca toata lumea ne place , sunt sigur chia sigur ca nu e asa... Si este adevarat ca anumite piese nu sunt nici pe departe FOLK (vezi PERSEFONA sau SEMIMANEAUA)dar atat timp cat lumea se distreaza , vor exista si astfel de piese... Si e bine sa existe si critici la adresa noastra pt ca fiecare are dreptul sa aiba o opinie , si nu este adevarat ca publicam doar pe cele care ne favorizeaza... Imi place sa cred ca vei mai venii la noi in IRON , si poate vom reusii sa iti captam atentia , placut , macar o data...

Sorin spunea...

ati facut-o de mai multe ori (adica mi-ati captat atentia), altfel n-as fi revenit.
Dar nu mereu si nu intotdeauna in mod pozitv (de aceea revin mai rar, de multe ori mai mult pentru a bea o bere cu prietenii care vin acolo, nu neaparat pentru ce se intampla pe scena si tot de aceea imi dau cu parerea pe aici - in speranta ca se poate si mai bine). asta e tot ce am avut de zis.
Numai bine si spor la treaba, asa cum stiti.

Sorin spunea...

PS: Voi, per totlal, poate nu va credeti cei mai buni... dar, individual, unii din voi se cred si nu accepta critici, pentru ca "le face greata".
urmariti-le si atitudinea, unora, cand se urca pe scena ;)

Alina spunea...

Gioni, frustrarile tale sunt evidente. Vei cinta mereu aceleasi piese cu aceiasi frustrati ca tine, acelorasi singuratici "sufletisti".

Pentru unu de conditia ta, cred ca-i o reusita.

Johnnie spunea...

Alina draga , de unde ai dedus tu aceste frustrari??? Si de unde imi cunosti tu "conditia" ???

Violeta spunea...

@ Alina
In general este usor sa cataloghezi fara sa cunosti si sa arunci cu noroi fara ca tu sa te expui...

Sorin spunea...

Johnnie, ma gandesc ca poate Alina e vreuna din pustoaicele alea care ti-ar putea fi fiica si pe care le bombardezi cu insistente (ascunse sub o atitudine sau prietenie parinteasca, dar "dezinhibata")... poate ca la astfel de "frustrari" se referea. Oricum, este evident ca si Alina are frustrarile ei (sau ale lui).
Subscriu insa la opinia Violetei.
Revenind la caracterul critic (deoarece, pentru un artist, e mai valoros un critic bun, dacat un laudator de duzina), imi amintesc incercarea din comentariile la textul anterior, a annei, de a explica "ce face ea in afara serilor din Iron". Tin sa mentionez ca ma indoiesc serios ca ea sau majoritatea publicului fidel din Iron (cu mentiunea ca pot sa ma si insel) au participat la concerte serioase, mari, de amploare, la recitaluri de exceptie, festivaluri muzicale, chiar internationale, etc... adica la muzica facuta de profesionisti, de toate categoriile si genurile. Zic asta, pentru ca, peste tot pe unde am fost (in general cu intrare), n-am vazut fetze cunoscute.
Si cam aici vroiam sa ajung: nu comentez prestatia celor de pe scena in afara Iron City, pentru ca imi este necunoscuta, dar FolkFrate (PMS cum va place voua, sau nu) este o cantare de amatori, pentru amatori. In special pentru amatori. Si atata timp cat nu uitam asta, e totul OK.
Nu contest, insa, importanta acestui tip de cantari.

nico spunea...

Uff, nu pot sa-mi cred lentilelor!

Ce faceti oameni buni, de ce trebuie sa va 'intepati' in opinii despre cantarile in Iron?
Am intrat si eu acum pe blog in prima pauza de 5 minute pe care am avut-o saptamana asta, de la munca. Si asta cu bucurie sa va povestesc putin despre cum 'fuse' la mare - cat de fain a fost si ce mult m-am bucurat sa vad si fete cunoscute pe acolo.
Dar m-am ofticat si nu mai povestesc. Si asta pentru ca s-a insistat atat de mult si de urat si de nefondat pe 'caracterizarile' FolkFratilor. In plus de asta, nu vreau care cumva sa creada Sorin ca eu, ca o vedeta ce ma consider, scriu fanilor lesinati din primele randuri, cum a fost in 'turneu', asta doar ca sa ma dau mare.

Acestea fiind spuse, recomand cu caldura tutuor 'Alinelor' sa nu mai vina pe la PMS (de aici ni se trage...)caci poate se vor intoxica si ei de frustrare.
Si nu am vrea asta.

Anna spunea...

Sorin, eu nu ti-am explicat ce fac in celelalte seri, ti-am spus doar ca eu am o viata sociala activa si sunt departe de a fi o neadaptata… Si stii ce, daca tu cunosti asa bine “publicul fidel din Iron” inseamna ca nici tu nu apari ocazional pe acolo… (asta ar fi logica mea)
Cat despre faptul ca nu ai vazut figuri cunoscute pe unde ai fost… scuza-ma, dar ai o memorie chiar atat de buna? Scopul pentru care mergi la un concert este cel de a urmari “fetele cunoscute”?
Iti fac inca o data propunerea de a discuta la un pahar de ceva (fac cinste)… mi-ai starnit curiozitatea, si chiar imi doresc sa ne cunoastem… (imi este teama ca intr-adevar esti asa cum i-ai descris pe ceilalti… un neadaptat cu viata sociala zero, care are impresia ca el este cel mai bun si le stie pe toate…)
Sper sa nu te fi speriat faptul ca sunt o tipa sigura pe mine si cu initiativa, si sa imi accepti invitatia…

Sorin spunea...

anna, spune cand si unde!? :)
sunt sigur ca vei ramane surprinsa :)

Nico si restul: imi cer iertare daca v-am indispus prin opinia mea, exprimata putin mai agresiv. In general, nu sunt de acord cu atacul la persoana, asa ca imi cer scuze si fata de Johnnie.
In rest, vreau sa va spun ca eu n-am zis nimic mai mult decat autorul opiniei: "FolkFrate e o comunitate de prieteni ce-si impart bucurii, tristeti, alcool si nu in ultimul rand cantece." Si totul a pornit de la exprimarea mea ca FolkFrate seamana cu o cantare la munte, intre prieteni (aproape mereu aceeiasi si aproape mereu aceleasi melodii).
Daca cineva cauta folk si ajunge pe acest blog si vine si el, miercurea, in Iron, s-ar putea sa aiba o surpriza nu tocmai placuta.

@anna: din motive pe care banuiesc ca le intelegi si tu, prefer ca intalnirea sa fie in afara Iron. Pt ca de-acum e clar ca toti vor vrea sa vada cine sunt, si vor urmari cui va face anna cinste :)

Sorin spunea...

@ anna: si dupa aceea poti spune ce vrei despre mine, chiar si aici.
de acord?

Anna spunea...

@Sorin
Inteleg de ce nu vrei sa ne intalnim in Iron. Iti propun 2 variante: "Ceainaria Teatrului Act" sau "La Scena". In aceasta mini-vacanta nu sunt in Bucuresti, in schimb, de marti incolo, oricand.
P.S.: Descurcaret cum te dai, gaseste o modalitate de comunicare pentru a stabili detaliile.

Teddy :) spunea...

sorin, nu te contrazic, iar fesivalurile de profesionsiti si concertele de anvergura se fac cu bani si artistul ala de pe scena nu are un job de la care vine sa cante si nu face decat muzica. Folk Frate! a fost, este si va fi o seara de cantat intre prieteni. Daca ceri performanta si super calitate poate ne ajuti sa gasim un sponsor astfel incat sa nu mai trebuiasca sa muncim si sa pregatim in fiecare saptamana un program interesant si cat mai variat :)
Evident glumesc dar cred ca m-am facut inteles

Claudiu Crăciun spunea...

Omul e atat de inclinat sa se ocupe de lucruri vulgare, spiritul si simturile i se tocesc atat de usor fata de impresiile de frumusete si perfectiune, incat trebuie sa-si pastreze prin toate mijloacele facultatea de a le simti. Caci nimeni nu se poate lipsi cu totul de o asemenea desfatare si doar din neobisnuinta de a asculta ceva de calitate atatia oameni se multumesc cu nerozii si lucruri sarbede, numai sa fie ceva nou. In fiecare zi ar trebui sa ascultam o melodie buna, sa citim o poezie buna, sa contemplam un tablou de valoare si, daca ar fi cu putinta, sa rostim cateva cuvinte intelepte.